De term representeert een manier van denken en handelen waarbij gestreefd wordt naar een positieve impact. Het doel is simpelweg om ecosystemen, groot of klein, beter achter te laten dan dat je ze aantreft. In een vertaalslag naar begroening betekent dit optimale situaties creëren om de natuur de vrije loop te laten gaan voor wat ze het beste doet: ontwikkelen en herstellen.
De groene professionals Gisela Boersma (The Usual), Tessa Duste (MOSS), Willa Stoutenbeek (W.Green) en Iverna Zaalberg (De Bloeimeesters en Natuur Bij Huis) zien in het bedrijfsleven een verschuiving richting de regeneratieve manier van denken en zijn zelf pioniers in de toepassing ervan. Volgens hen is er voor succesvol regeneratief opereren een ding echt noodzakelijk: het herstel van een gelijkwaardige relatie tussen mens en natuur. In gesprek met elkaar vertellen ze over wat dit in de praktijk inhoudt en welke impact ze hiermee weten te maken.
Vergeten kennis in een vernieuwde context
Tessa Duste richtte in 2013 samen met haar partner Nina Sickenga Makers of Sustainable Spaces (MOSS) op, een collectief van experts op het gebied van natuur inclusief bouwen. De missie van MOSS is gevarieerde groene ruimtes te creëren die bijdragen aan het welzijn van mensen en hun harmonieuze samenleving met de natuur. Regeneratief bouwen staat voor Tessa gelijk aan een holistische manier van bouwen. “Om de neutrale impact te overtreffen en iets waardevols toe te voegen kun je natuurlijk nadenken over biodiversiteit, waterzuivering en CO2-opslag. Maar voor ons gaat het vooral ook over bouw met meer oog op de ecologische en sociale kant, met als grootste vraagstuk: hoe zorgen we ervoor dat mensen weer onderdeel worden van de natuur?”
Het op sociaal en ecologisch vlak iets teruggeven, is namelijk een oud
gedachtegoed dat terug te koppelen is naar indigenous gemeenschappen
die van oudsher dicht bij de natuur leefden. Willa Stoutenbeek, oprichtter
van het branding- en communicatiebureau W.Green, dat zich focust op
merkidentiteiten en communicatie van groene merken binnen de mode,
voeding en lifestyle, vertelt hierover: “Veel inheemse volken leven al zo
lang als ze bestaan op een manier waarbij ze nooit meer nemen dan de
aarde ze kan bieden, maar juist iets extra’s teruggeven. Puur omdat ze op
een kleinschalig niveau hebben gezien wat er gebeurt als ze dat niet doen.
Dat is een verantwoordelijkheid die we binnen de moderne maatschappij
lang niet meer hebben gevoeld. Het is eigenlijk een erg logische manier
van leven, maar met onze moderne leefstijl zijn we veel van die kennis uit
het oog verloren. Nu we erachter komen dat dit niet per se in ons voordeel
is en we onze middelen veel te snel uitputten, geloof ik dat we deze regeneratieve gewoontes weer moeten integreren.”
Volgens Gisela Boersma gaat het hierbij in onze moderne maatschappij inmiddels niet enkel meer om samenwerking met de natuur. Hoewel deze aan de kern staat, is het bundelen van de krachten met andere bedrijven volgens haar van groot belang. Gisela is Sustainability en Impact manager bij groene hotelketen The Usual, waarvan de eerste twee locaties eind dit jaar hun deuren zullen openen in Rotterdam en Brussel. Bij het actualiseren van de regeneratieve ambities van de onderneming ervaart ze dat er binnen de hospitality industrie een shift in mindset te zien is. “De industrie kan nogal eens tegen de traditionele en logge richting leunen. Wanneer het gaat over duurzaamheid, denken stakeholders dan ook vaak: ‘dit is veel te ingewikkeld, laat maar zitten’. Maar duurzaamheid hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik heb gemerkt dat wanneer je het verhaal op een simpele manier overbrengt en uitlegt hoe duurzaamheid juist winstgevend kan zijn, er iets omslaat. Inmiddels zijn onze investeerders ons juist aan het pushen om net die extra stap verder te gaan in het groene bouwen!”